Učite ih da budu sretni

Robert A. Sullo

Teach Them To Be Happy
prijevod: Ana Markočić
ilustracije: Lauie A. Sullo

godina izdanja: © 1995. (prvo izdanje) - biblioteka: Komunikologija
format: 16 x 23 cm; opseg: 124 stranice; uvez: meki
ISBN 953-180-034-0; CIP: UDK -


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Da bi bile sretna, i mala djeca - kao i odrasli - moraju redovno zadovoljavati svoje osnovne psihološke potrebe na uravnotežen način. Odrasli ne trebaju djeci dobrohotno darivati sreću, nego ih naučiti da sami kreiraju sreću odabirom odgovarajućih ponašanja. U knjizi Učite ih da budu sretni, Robert Sullo, školski psiholog i otac troje djece, sugerira da najbolje možemo pomoći djeci ako ih naučimo kako će razviti odgovorna ponašanja, što će ih voditi sreći i zdravijem životu. Temeljena na knjizi U potrazi za srećom E. P. Good, Učite ih da budu sretni pokazuje roditeljima i učiteljima (odgajateljima) kako će približiti ideju kreiranja vlastite sreće maloj djeci tako da biraju odgovarajuća ponašanja potrebna za zadovoljavanje njihovih potreba na uravnotežen način.

Iz predgovora
  Dječji svijet, prostor neslućenih mogućnosti, suviše je ovisan o nama odraslima. Naučiti dijete kako će ući u svijet sreće, odgovornosti, svijet kvalitete, prijateljstva, zabave, slobode, svijet uspjeha, svijet dogovora - mogao bi i trebao postati svijet sadašnjosti i neposredne budućnosti. I dijete, kao i odrasli, ima istovjetne psihološke potrebe, samo su načini njihova zadovoljavanja i put do sreće ponekad ograničeni i neznanjem nas odraslih. Ova knjiga pokušava ukloniti taj nedostatak, to neznanje. (...)
  Ova je rijetka knjiga u kojoj piše upravo ono što treba prirodnim i profesionalnim odgajateljima, pokazuje im kako vrijedne ideje upotrijebiti i primijeniti u odgojnoj praksi. Pokazuje im tko će, što će, kako će i kada, pa i malu djecu, učiti kompetentnosti, odgovornosti i uspješnosti. Vremenski okvir trajanja programiranog rada s djecom ostavljen je nama koji djecu vodimo. To vrijeme i trajanje potrebno je uskladiti s posebnim potrebama djece zbog njihova uzrasta, razvojne razine, osobnosti. (...)
  Upustite se u kreativnu primjenu! Omogućite i djeci i sebi dovoljno pripadanja, moći, slobode i zabave u ime uspješnijeg identiteta mladeži, uspješnije sutrašnjice! Pokažimo sebi da djecu možemo naučiti ne samo činjenicama i zakonitostima svijeta izvan njih, nego i svijeta unutar njih: psihološkim potrebama i njihovu uravnoteženom zadovoljavanju. Moj je izbor bio napisati ovakav predgovor; vama ostavljam vaše izbore (...) Josipa Bašić

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

O autoru (otvara se u novom prozoru)

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


E. P. Good: Kako pomoći klincima da si sami pomognu
 
E. P. Good: U potrazi za srećom
 
W. Glasser: Teorija izbora - nova psihologija osobne slobode
 
C. Glasser: Moj svijet kvalitete - vježbenica
 
I. Longo: Roditeljstvo se može učiti
 
M. Ajduković, N. Pečnik: Nenasilno rješavanje sukoba
 
I. Longo: Roditelj - grafitelj odnosa