Zimska bajka

dr. Lijljana Kondić

recenzenti: mr. sc. I. Bezić, mr. sc. dr. Z. Bastašić, dr. S. Mijović Kočan
ilustracije: Tajana Čanić

godina izdanja: © 2012. (drugo izdanje) - biblioteka: Pedagogija
format: 16 x 23 cm; opseg: 24 stranice u boji; uvez: meki (klamano)
ISBN 978-953-180-180-5; CIP: UDK -


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Slikovnica-priručnik Zimska bajka sastoji se iz predgovora u kojemu autorica upućuje odrasle, koji će s djecom čitati i listati knjižicu, na osnovnu temu: dječja mašta u kontekstu razvijanja dječje osobnosti, unapređenja komunikacije i socijalizacije. Slijedi ilustrirana bajka o Luciji i Darku, a potom četiri radionice s tehnikama i igrama za razvijanje i poticanje mašte. Slikovnica je namijenjena djeci predškolske i rane školske dobi te odraslima u djetetovu okruženju - roditeljima, članovima šire obitelji, stručnim djelatnicima vrtića i učiteljima.

Iz teksta
  Čitanje i pričanje bajki i priča otvara mogućnost za razgovor, pri čemu otkrivamo maštu djeteta. Apstraktne tvorevine i simboli, koje vidimo u svijetu fantazije djeteta, "materijal" su pomoću kojega možemo bolje upoznati svoje dijete. Posredstvom dječje mašte možemo doprijeti i do dječjih osjećaja. U tijeku čitanja priče djeca stvaraju svoje priče, pronalaze svoja rješenja. Budući da je priča djetetova projekcija, svakako će odraziti njegovu životnu situaciju, onakvu kakvom je ono doživljava. Djeca biraju ono što ih iz nekog razloga privlači i to uvijek prevedu u svoju osobnu situaciju, često postaju jedan od likova priče ili bajke i daju svoje tumačenje, vlastito viđenje.
  Kroz dječju fantaziju možemo sagledati njihov svijet i doznati koliko se oni u toj izmaštanoj situaciji osjećaju snažnima, što ih čini radosnima a što ih plaši. Prepoznat ćemo i svoje mjesto u njihovu sretnom svijetu, ali ćemo otkriti i ono što u njima izaziva strahove, ograničenja, poteškoće.

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Područja: djeca i roditelji (i djedovi i bake) * dječji vrtići i jaslice * osnovne škole * fakulteti, instituti, zavodi

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


A. Došen Dobud: Dijete - istraživač i stvaralac
 
A. Došen Dobud: U potrazi za vješticom Makrom
 
M. Peteh: Igrajmo se papirom
 
C. Glasser: Moj svijet kvalitete
- vježbenica
 
M. Peteh: Igračke - suveniri
 
I. Longo: Roditeljstvo se može učiti
 
I. Longo: Povezani s djetetom