Interpersonalna komunikacija - gdje se misli susreću

Kathleen K. Reardon

Interpersonal Communication - Where Minds Meet
prijevod: prof. dr. Pavao Novosel
recenzenti: prof. dr. sc. Marko Goluža, prof. dr. sc. Miroslav Vujević

godina izdanja: © 1998. (prvo izdanje) - biblioteka: Komunikologija
format: 16 x 23 cm; opseg: 208 stranica; uvez: meki
ISBN 953-180-067-7; CIP: UDK 316.77


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Za sve one koji žele saznati što je komunikacija i koji žele uspješno komunicirati - Bez komuniciranja nema ni proizvodnje a ni stvaranja i održavanja ljudskih odnosa, posebno u demokratskim uvjetima života. Stoga ne čudi što se u životnoj praksi, posebno u razvijenijim zemljama, komunikologiji i njezinim rezultatima posvećuje sve više pažnje u životnoj praksi - bez obzira na to bila ta praksa javna ili privatna, gospodarska, politička ili neka druga i da se, sukladno tome, sve više uvodi u nastavu škola na svim razinama.

Iz uvoda
  Od ranih sedamdesetih godina, kada sam još bila postdiplomac, do danas disciplina komunikologije znatno je sazrela. Knjige iz tih vremena bile su uglavnom usredotočene na psihologijsku i sociologijsku teoriju i istraživanja. Stil iznošenja nije bio tako razvijen kao što je to u knjigama iz ovoga desetljeća, djelomično i zato što je to bilo mlado područje. Kad sam odlučila napisati Interpersonalno komuniciranje - Gdje se misli susreću, cilj mi je bio pomoći studentima da shvate kako se počelo proučavati komunikaciju i da im ponudim pregled suvremenih teorija i istraživanja iz toga područja.
  Naslov sam izabrala... zato što je komunikacija sredstvo s pomoću kojega dvije ili više osoba razmjenjuju informacije i međusobno utječu na svoja mišljenja i ponašanja. Svi znamo da ishod našega komuniciranja s drugima često nije onakav kakvu smo se nadali. Susrećući se, ljudi se ne moraju složiti, no uvijek postoji mogućnost da razmijene mišljenja i međusobno utječu na svoja gledišta. U tome smislu, njihove se svijesti susreću u komuniciranju.
  Gotovo i nije moguće, samo u jednoj knjizi, podjednako obuhvatiti cijelo to područje. Komunikacija uključuje i teme koje smo mogli opširnije obraditi. Ipak, nadam se da će čitatelj steći osnovni uvid u ono što je otkriveno tijekom vremena i da će mu to omogućiti istraživanje onih područja koja ga posebno zanimaju.

Iz recenzija
  "Informacija se ne 'prenosi' poput nekog paketa s unaprijed određenim sadržajem. Metafora dodavanja opeke ne odgovara stvarnom karakteru komunikacijskog procesa. Ono što se predaje nije neka vrst gotova proizvoda koji se više ne može mijenjati, dakle dovršene i ispečene opeke, nego više nalikuje na glinu iz koje će primatelj stvoriti vlastiti oblik, tj. značenje. Što se tiče pošiljatelja, njega će primateljeva 'revizija' gline koju mu je predao zadovoljiti ili ne. U prvom slučaju interakcija će se nastaviti na suradnički način, dok u drugome prijeti prekid odnosa ili čak sukob." Navedeni citat izvrsno pokazuje o kakvu je tekstu riječ. Naime, nije riječ samo o sustavnom izlaganju dosadašnjih teorija i istraživačkih rezultata s područja komunikologije, nego i o izvornoj, izrazito kreativnoj sintezi postojeće teorije koja, budi nam dopušteno reći, podiže znanstvene horizonte na ovom području do novih, dosad nedosegnutih razina. (prof. dr. sc. Marko Goluža)
  Komunikologija je tek nedavno prodrla i u ove naše prostore a predstavlja znanost od značaja za svekoliko ljudsko djelovanje. Bez komuniciranja nema ni proizvodnje a ni stvaranja i održavanja ljudskih odnosa, posebno onih u demokratskim uvjetima života. Neće stoga začuditi da se komunikologiji i njenim rezultatima posvećuje sve više pažnje u životnoj praksi, posebno u razvijenim zemljama, bez obzira na to bila ta praksa javna ili privatna, gospodarska, politička ili neka druga i da se, sukladno tome, ta tematika sve više uvodi u nastavu škola na svim razinama. U usporedbi s drugim djelima s područja komunikologije, ovaj rad plijeni svojom sustavnošću, jasnoćom izlaganja i izvanrednim povezivanjem disparatnih teorija i istraživačkih rezultata. Taj, doista cjelovit prikaz stanja znanosti na ovom području, može poslužiti i kao priručnik za svakoga tko se želi upoznati s ovom problematikom. (prof. dr. sc. Miroslav Vujević)

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Područja: dječji vrtići i jaslice * osnovne škole * srednje škole i đački domovi * socijalna skrb, savjetovališta i udruge * fakulteti, instituti, zavodi * posao, upravljanje, komuniciranje * osobni razvoj * obitelj, brak, međuljudski odnosi

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


I. McDermott, W. Jago: NLP učitelj - Cjelovit vodič za osobnu dobrobit i profesionalni uspjeh
 
S. Adubato, T. F. DiGeronimo: Govorite iz srca - Budite svoji i postignite rezultate
 
W. Glasser: Realitetna terapija u primjeni
 
W. Glasser: Teorija izbora - Nova psihologija osobne slobode
 
W. Glasser, C. Glasser: Osam lekcija za sretniji brak
 
W. Glasser: Teorija kontrole - Novo objašnjenje načina na koji kontroliramo svoje živote
 
R. E. Wubbolding: Kako uspješno voditi ljude - Što reći kad ono što govorite nije djelotvorno