Teorija izbora - nova psihologija osobne slobode

dr. William Glasser

Choice Theory - a new psychology of personal freedom
prijevod: Mirjana Zećirević


godina izdanja: © 2000. (prvo izdanje) - biblioteka: Psihologija
format: 16 x 23 cm; opseg: 302 stranice; uvez: meki
ISBN 953-180-090-1; CIP UDK 159.913


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Teorija izbora je izazov staroj tradiciji temeljenoj na načelu "ja znam što je za tebe dobro", jer ona nastoji odgovoriti na pitanje na koje smo cijeli život pokušavali odgovoriti: Kako možemo biti slobodni živjeti načinom na koji želimo, a i dalje se dobro slagati s ljudima koji su nam u životu značajni? (dr. William Glasser)
  Autor naglašava da gotovo sve psihičke teškoće proizlaze iz toga što nemamo zadovoljavajuće odnose u tri područja: obitelji, školi i na radnom mjestu. Vođeni svojim svijetom kvalitete, pokušavamo mijenjati vanjski svijet i prilagoditi ga svojim potrebama. Tu počinje drama međuljudskih odnosa - psihologija izvanjske kontrole.


Iz recenzija
  U knjizi Teorija izbora autor naglašava da gotovo sve psihičke teškoće proizlaze iz činjenice što ne umijemo razviti zadovoljavajuće odnose u tri glavna područja: obitelji, školi i na radnom mjestu. Zašto? Dr. W. Glasser vjeruje da su naše osnovne psihičke potrebe nasljedne, zapisane u našoj genskoj osnovi, ali su razlike u našim tumačenjima njihova značenja tako velike da se ponekad ne uspijevamo dogovoriti. Svaki se čovjek, naime, povodi u tome za svojim iskustvom, pohranjenim u dijelu memorije koji autor naziva svijet kvalitete. Vođeni svojim svijetom kvalitete, stalno pokušavamo mijenjati vanjski svijet i prilagoditi ga svojim potrebama. U odnosu s drugim čovjekom, tj. u susretu dva kontrolirajuća sustava koji djeluju na isti način, njihove se potrebe međusobno isključuju.
  Tu počinje drama međuljudskih odnosa koji već tisućljećima u tom pogledu ne napreduju, jer pristajemo uz psihologiju izvanjske kontrole.
  Poučimo li pak ljude teoriji izbora, spoznat će da kontrolirati mogu jedino sami sebe i svoj život. Također će spoznati da se za zadovoljavajuće odnose u sadašnjosti ne treba vraćati u prošlost niti ju ispravljati, nego naučiti odabirati ponašanja koja zadovoljavaju oba partnera u bilo kojem odnosu. (Leon Lojk)


Iz knjige
   Svi mi rano u životu susretnemo ljude koji ne samo da su otkrili što je dobro za njih, nego su, nažalost, otkrili i što je dobro za nas. Naoružani ovim otkrićem, sljedeći tradiciju koja je tisućama godina dominirala našim mišljenje, oni osjećaju obvezu pokušati nas prisiliti da činimo ono što oni "znaju" da je ispravno. Naš otpor sili najveći je izvor ljudske patnje. Teorija izbora je izazov ovoj staroj tradiciji temeljnoj na načelu "ja znam što je za tebe dobro", jer ona nastoji odgovoriti na pitanje, na koje smo cijeli život pokušavali odgovoriti: Kako možemo biti slobodni živjeti načinom na koji želimo, a i dalje se dobro slagati s ljudima koji su nam u životu značajni? (dr. William Glasser)

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Deset aksioma teorije izbora (iz knjige) (otvara se u novom prozoru)

Područja: dječji vrtići i jaslice * osnovne škole * srednje škole i đački domovi * socijalna skrb, savjetovališta i udruge * fakulteti, instituti, zavodi * posao, upravljanje, komuniciranje * osobni razvoj * obitelj, brak, međuljudski odnosi

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


B. Boffey: Nanovo se stvoriti
 
W. Glasser, C. Glasser: Naći se i ostati zajedno - Rješavanje zagonetke braka
 
W. Glasser, C. Glasser: Osam lekcija za sretniji brak
 
C. Glasser: Moj svijet kvalitete - vježbenica
 
W. Glasser: Realitetna terapija u primjeni
 
W. Glasser: Pozor! Psihijatrija može biti opasna za vaše mentalno zdravlje
 
R. E. Wubbolding: Primjena realitetne terapije