Darovito je, što ću sa sobom? - Priručnik za obitelj, vrtić i školu

Jasna Cvetković Lay

recenzija: prof. dr. sc. Majda Rijavec
ilustracije: Srećko Puntarić - Felix
suizdavač: Grad Zagreb

godina izdanja: © 2010. (drugo izm. i dop. izdanje)
biblioteka: Darovito dijete
format: 16 x 23 cm; opseg: 272 stranice; uvez: meki
ISBN 978-953-180-171-3; CIP zapis 732435


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Nakon priručnika Ja hoću i mogu više i knjige Darovito je, što ću s njim?, roditelji, odgajatelji, učitelji i nastavnici dobili su novu knjigu o darovitoj djeci, ali i o svojoj ulozi u prepoznavanju darovitosti i poticanju realizacije potencijala darovite djece. Svaki dio obiluje brojnim prilozima (kontrolne liste, upitnici, programi, projekti, primjeri i sl.) koji zorno ilustriraju pojedinu temu, tako da će svi zainteresirani dobiti mnoštvo potrebnih informacija o ovoj problematici. Knjiga obuhvaća pet osnovnih dijelova: Djeca mimo naših očekivanja u kojemu se definiraju i objašnjavaju pojmovi, razlike darovitih od ostale djece, te predrasude i pretjerana očekivanja od darovitih. U dijelu Darovito dijete u vrtiću upozorava se na rane znake i identifikaciju darovitosti, govori se o odnosu darovitih prema okruženju, njihovu odgoju i obrazovanju u vrtiću. Darovito dijete i obitelj je treći dio u kojemu se objašnjavaju specifična ponašanja darovite djece, govori se o tipovima obitelji i odnosima koji (ne) pogoduju razvoju potencijala darovitih, a u četvrtome - Prilagodba škole darovitima - riječ je o pristupu škole prema darovitima (u nekoliko zemalja i u Hrvatskoj). U petom dijelu, Daroviti i društvena sredina, govori se o općem stavu društva prema darovitima i što se (ne) čini za takvu djecu.

Iz recenzija
   Kad pročitamo ovu knjigu postajemo svjesni da je riječ o autorici koja ne samo što detaljno poznaje znanstvene aspekte teme o kojoj govori, ne samo da se vidi njezino veliko praktično iskustvo, nego je riječ o osobi koja vrlo dobro poznaje situaciju u našoj i u drugim zemljama, ali ne ostaje samo na poznavanju, nego pokušava nešto i učiniti kako darovita djeca ne bi ostala najzanemarenija skupina u našim vrtićima i školama.
   Naime, kolikogod mnogi govore o potrebi rada s darovitom djecom, uspješni primjeri u našoj zemlji još su relativno rijetki. To i ne čudi jer je mali broj odgajatelja i nastavnika educiran za takav rad, a ni s ostalim stručnjacima situacija nije mnogo bolja. Napominjem da je autorica ove knjige jedini obrazovni specijalist za ovo područje u Hrvatskoj, a ovo je zvanje stekla na međunarodnom poslijediplomskom studiju iz područja obrazovanja darovitih u Centru za studij pri Radboud sveučilištu u Nijmegenu u Nizozemskoj. Bilo bi više nego poželjno da broj ovakvih specijalista u našoj zemlji bude veći. (prof. dr. sc. Majda Rijavec)


Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

O autorici (otvara se u novom prozoru)

Područja: djeca i roditelji (i djedovi i bake) * dječji vrtići i jaslice * osnovne škole * fakulteti, instituti, zavodi

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


J. Cvetković Lay, A. Sekulić Majurec: Darovito je, što ću s njim? - Priručnik za odgoj i obrazovanje darovite djece predškolske dobi
 
J. Cvetković Lay: Kad bi se njih pitalo... - Priče iz radionica za darovitu djecu
 
A. Došen Dobud: Dijete - istraživač i stvaralac
 
M. Ljubetić: Važno je znati kako živjeti - Rano otkrivanje poremećaja u ponašanju predškolske djece
 
R. A. Sullo: Učite ih da budu sretni
 
W. Glasser: Svaki učenik može uspjeti
 
J. Bićanić: Vježbanje životnih vještina - priručnik za razrednike