Darovane spoznaje - o umiranju

Tereza Salajpal

recenzenti: prof. dr. sc. Josip Janković, dr. sc. Jasenka Kodrnja
predgovor: prof. dr. sc. Anica Jušić
ilustracija na koricama: Tereza Salajpal

godina izdanja: © 2004. (prvo izdanje) - biblioteka: Posebna izdanja
format: 16 x 23 cm; opseg: 192 stranice; uvez: meki
ISBN 953-180-120-7; CIP UDK 159.9:614.253.8>612.013...


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Knjiga je podijeljena u dva dijela. U prvome - Umiranje roditelja - autorica opisuje majčino umiranje u kući i očevo u bolnici te osjećaje umirućih i njihovih bližnjih tijekom toga teškoga i bolnog razdoblja. U drugome dijelu - Umiranje u bolnici - opisano je umiranje u bolnici nekoliko osoba kojima je autorica kao prijatelj i pratitelj bila nazočna. Svoje je pojedinih autora koji su pisali o toj problematici, a svaku manju temu završila je svojevrsnom poukom - porukom - sa željom da se čitatelju olakšaju spoznaje o ovoj važnoj temi.

Iz recenzija
   Nakon svoje prve knjige - Druga strana sjećanja - u kojoj je ponudila iskustvo suočavanja s teškom bolešću i životom nakon takva iskustva - autorica čitateljstvu nudi još stresniju i težu temu: susret sa smrću i umiranjem, pri čemu smrt označuje kao sastavnicu života u prirodnom slijedu: rođenje, življenje, umiranje. Autorica nas u knjigu uvodi i kroz nju vodi, nudeći nam nesebično, povjerljivo i hrabro svoja intimna proživljavanja i osjećanja u trenucima umiranja svojih najbližih, kao i najosobnija stanja duha i tijela svojih roditelja - majke i oca u njihovu pripremanju za konačni odlazak. Pokazujući nam cjelokupni proces praćenja umirućih i odvajanja od njih, ukazuje i na izvore dubokih emocija koje se pritom javljaju kao i na ponašanja kojima ćemo sebi i odlazećima olakšati taj proces i učiniti ga dostojnim čovjeka. (prof. dr. sc. Josip Janković)
  Osnovnu tezu knjige - da je u materijalistički usmjerenoj civilizaciji smrt dobrim dijelom izgubila element duhovnosti potiskivanjem i institucionaliziranjem srmti - autorica potkrepljuje na dva načina: nizom (auto)biografskih priča - slika o umiranju najbližih, te teorijskim razmatranjima i navodima iz područja antropološke i psihološke literature. Osim osjećaja i doživljaja u vezi s umiranjem i smrću, autorica opisuje i pojedine običaje i obrede, navodeći njihovu važnost u procesu tugovanja. Autorica u cijeloj knjizi - velikom eseju o smrti i umiranju - zagovara koncepciju dostojanstvene smrti u kojoj se ostvaruje dragocjeno duhovno iskustvo i za umirućeg i za njegove bližnje koji ga prate na tom putu. (dr. sc. Jasenka Kodrnja)


Iz uvoda
  (...) Usprkos velikoj patnji, završna faza života i praćenje umirućeg podaruje mogućnost dovršavanja nedovršenih "poslova i sukoba", s obzirom na naš psihički život i odnose s bližnjima pa i rješavanje materijalnih pitanja što za odnose u obitelji može biti presudno. Ne samo bližnjima nego i umirućem to vrijeme podaruje mogućnost spoznaje, vrednovanja, uvida i sazrijevanja, donoseći sa sobom duboke spoznaje o nama samima, našim životima i našim međusobnim odnosima - što nam oni znače i koliko smo si ljubavi međusobno iskazali i podarili.
  Tugovanje kao prateći proces svih naših gubitaka je složen, mnogostruk i sveobuhvatan, a uključuje tjelesnu, duševnu i duhovnu dimenziju osobe, njezine vjerske i kulturne zasade, zasade i običaje sredine u kojoj je odrastala te duhovnog ozračja u kojemu živi.
  (...) Ova je knjiga moj pokušaj da pridonesem takvim nastojanjima: da se umiranju i smrti - kao činjenicama života - vrati važnost koju stvarno imaju; da se na smrt bolesne i umiruće isprati na tome njihovu posljednjem putu s dostojanstvom i poštovanjem, kao što smo ih - kad su se rađali - čekali s radošću i ljubavlju.


O autorici (otvara se u novom prozoru)

Područja: socijalna skrb, savjetovališta i udruge * osobni razvoj * teške situacije, ovisnosti, gubici

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


T. Salajpal: Ranjeni životi - Suočavanje s gubicima
 
W. Glasser: Teorija izbora - Nova psihologija osobne slobode
 
T. Salajpal: Gubitak voljenog bića
 
T. Salajpal: Druga strana sjećanja
 
N. Johnstone: Glava puna t(c)uge - Ispovijest
 
I. Longo: Roditelj - graditelj odnosa
 
E. P. Good: U potrazi za srećom