Pozor! Psihijatrija može biti opasna za vaše mentalno zdravlje

dr. William Glasser

Warning: Psychiatry Can Be Hazardous to Your Mental Health
prijevod: Mirjana Zećirević


godina izdanja: © 2006. (prvo izdanje) - biblioteka: Psihologija
format: 16 x 23 cm; opseg: 240 stranica; uvez: meki
ISBN 953-180-136-3; CIP UDK 159-913


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Autor konstatira da je u posljednjih dvadeset godina psihijatrija učinila zaokret od savjetovanja prema prekomjernoj uporabi psihofarmatika. Nažalost, snažna kemijska sredstva daju se i djeci koja imaju teškoće u prilagodbi školskim zahtjevima, posebno ako su nemirna ili ometaju učitelje. Autor objašnjava što je mentalno zdravlje i na koji ga način svatko od nas može unaprijediti ili pomoći djeci i drugim članovima obitelji da unaprijede svoje.

Iz recenzija
  U zadnjih dvadeset godina psihijatrija je učinila zaokret od savjetovanja prema liječenju medikamentima. Dr. William Glasser ponovno u središte pozornosti stavlja mentalno zdravlje. On objašnjava što je to mentalno zdravlje i na koji način svatko od nas može, primjenjujući nove zamisli izložene u ovoj knjizi, unaprijediti vlastito mentalno zdravlje ili pomoći djeci i drugim članovima obitelji da unaprijede svoje.
  Dr. Glasser upozorava na ove opasnosti: dijagnosticiraju da ste mentalno bolesni i kad to niste; tretiraju vas zbog te nepostojeće dijagnoze, često uz pomoć štetnih lijekova poput prozaca, zolofta i ritalina i, što je nagore od svega; kažu da ništa ne možete učiniti za sebe.
  Ova knjiga pruža znanstvene dokaze o tome da nema ničeg pogrešnog u vašem mozgu i da ne trebate nikakvu tabletu sreće. Knjiga poučava o tome kako možete sami ili uz pomoć svoje obitelji, bez ikakvih troškova i rizika unaprijediti vlastito mentalno zdravlje. Ako ste vi ili netko iz vaše obitelji dijagnosticirani kao mentalno bolesna osoba, ovo je knjiga koju trebate pročitati.


Iz predgovora
   U ovoj knjizi dr. Glasser objašnjava razloge zbog kojih trebamo biti zabrinuti radi prevladavajućeg načina na koji psihijatrija skrbi o našem mentalnom zdravlju. Bez korištanja uobičajene medicinske terminologije, on objašnjava potrebu promjene načina skrbi u području mentalnog zdravlja. Ali William Glasser ide i dalje. On nas upoznaje s alternativnim pristupom skrbi za mentalno zdravlje. (dr. Terry Lynch)

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Područja: osnovne škole * srednje škole i đački domovi * socijalna skrb, savjetovališta i udruge * fakulteti, instituti, zavodi * osobni razvoj * obitelj, brak, međuljudski odnosi * teške situacije, ovisnosti, gubici

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


W. Glasser: Teorija izbora - Nova psihologija osobne slobode
 
M. Chethik: Tehnike u dječjoj terapiji - Psihodinamske strategije
 
B. Klapež: Živjeti bez droge - Primjena teorije izbora i realitetne terapije u radu s ovisnicima
 
V. Kolesarić: Status introspekcije u suvremenoj psihologiji
 
J. Juul: Razgovori s obiteljima: Perspektive i procesi
 
W. Glasser: Realitetna terapija u primjeni
 
J. Janković: Savjetovanje - nedirektivni pristup