Ne osjećam se prestara za mamu!
Cjelovit priručnik za započinjanje (i obnavljanje) majčinstva nakon 35. i 40. godine


Doreen Nagle

But I Don't Feel Too Old to Be a Mommy!
prijevod: Jasmina Zećirević

godina izdanja: © 2006. (prvo izdanje) - biblioteka: Komunikologija
format: 16 x 23 cm; opseg: 280 stranica; uvez: meki
ISBN 978-953-180-142-8; CIP UDK 159.913-055.52(035)


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Imate li više od trideset pet, odnosno četrdeset godina i razmišljate o osnivanju obitelji, ovo je knjiga koja će odgovoriti na sva vaša pitanja i umiriti vaše strahove. Knjiga govori i o trudnoći i o porodu, ali daje i cjelovitu sliku: navodi tretmane potpomognute oplodnje; pokazuje kako se snaći u postupku posvojenja; objašnjava prednosti i zamke maćehinstva, samohranog majčinstva i lezbijskog majčinstva; istražuje udomiteljstvo i zamjensko majčinstvo; promišlja kako istodobno planirati djetetu fakultet i svoju mirovinu. Ispričana uz kombinaciju izvora - od mišljenja poznatih medicinskih stručnjaka do osobnih iskustava sredovječnih majki - ova će knjiga odgovoriti i na pitanja: Postoji li dobno ograničenje za posvojenje? Zbog čega imam toliko problema sa začećem i očuvanjem trudnoće? Je li prekasno za mene? Što "starije" mame i njihova djeca zaista misle? Bi li to ponovno učinile? Što se s mojom karijerom? Knjiga je puna praktičnih primjera, korisnih informacija i nužnih izvora za čitateljicu koja razmišlja o djeci, već je trudna, prolazi kroz postupak posvojenja ili tek razmišlja o osnivanju obitelji. Ova će vam knjiga pomoći da donesete odluku, nudeći vam korisne savjete i mnoštvo informacija.

Iz predgovora - Rita Kennen (majka osmogodišnje Rebecce)
   Kao maloj djevojčici najveći mi je san bio postati majka. Maštala sam o neobičnom životu koji ćemo dijeliti moja buduća djeca i ja. Kroz moje dvadesete i tridesete te su male duše iz moje mašte plesale mojim srcem i lebdjele kroz moje misli. Približavajući se četrdesetima, a još uvijek sama, počela sam brinuti - hoće li me majčinstvo zaobići?
  Udala sam se u četrdesetoj i imala sreće da u četrdesettrećoj rodim prekrasnu djevojčicu. No, pitala sam se - je li postati majka u četrdeset i trećoj isto što i postati majka u dvadeset i trećoj godini. Majčinstvo iza trideset pete i četrdesete je prigoda da iskoristite godine svoga životnog iskustva. Put do majčinstva u srednjim godinama rijetko je jednostavan. Je li s godinama teže zatrudnjeti?
   Mnogima jest. Zbog neplodnosti možete posustati, ali vas to ne bi trebalo zaustaviti na putu da zasnujete obitelj i dobijete djecu - postoje i druge mogućnosti: posvojenje, zamjensko majčinstvo, udomiteljstvo ili biti maćeha. U današnje vrijeme i starija žena koja je sama, a želi postati majka, ima mnogo mogućnosti. Vrata su otvorena šire nego ikad prije.
   Majci srednjih godina je prevladavanje prepreka samo dio svakodnevice. Većina majki srednjih godina otkrije da ima mnogo više mudrosti i strpljenja od mlađih. Hoćete li se osjećati umornije negoli da ste mlađi? Vjerojatno da - ali razmislite: da bi ste mogli pratiti svoje dijete, morat ćete više skrbiti o sebi. Nema jače motivacije za zdravu prehranu i tjelovježbu od straha da će vas vaš dvogodišnjak ostaviti zadihanu u pješčaniku.
   U ovoj knjizi autorica nam povjerava svoju priču i objašnjava posebnu poveznicu koju dijele žene koje su navršile 35 i 40 godina a nisu se plašile poslušati svoj unutarnji glas koji ih je doveo do majčinstva. Rasvjetljuje nam proces i emocionalna stanja povezana s kasnijim majčinstvom. Žene u ovoj knjizi govore zajedničkim jezikom. Motivacija da u tom razdoblju svog života postanu majke u svim je slučajevima jaka želja da odgoje dijete i skrbe o njemu. Bila sam posebno dirnuta izjavom jedne majke koja je posvojila dijete. Nakon četiri godine liječenja neplodnosti, napisala je: "Da, bila sam razočarana što nisam mogla zatrudnjeti. Ali poanta je bila u tome da sam željela postati majka, a ne nužno porodilja."
   Ništa me nije pripremilo za ljubav koju osjećam gledajući lice moje zaspale kćeri. Ne mogu zamisliti svoj život bez nje. Svakodnevna skrb o njoj uravnotežuje moj život. Je li veći izazov postati majka u srednjim godinama? Sigurno. Poželim li ikad da sam rodila mlađa? Katkad. Požalim li ikad svoju odluku da postanem majka u četrdesetima? Nikad! (...)


O autorici
   Doreen Nagle, koja je i sama odgađala majčinstvo, tražila je knjigu koja bi joj pomogla tijekom čitavog procesa. Takve knjige nije bilo. Stoga je rođena Ne osjećam se prestara za mamu! Pisala je za Family Circle (Obiteljski krug), novine Gannet, Baby Years i BabyZone.com. Usto je i kolumnistica ("Parenting in a Nutshell" - O roditeljstvu ukratko) i vodi radionice o temama roditeljstva. Podrijetlom je iz New Yorka, a živi u Kaliforniji sa suprugom Julesom, sinom Skylerom i mačkom Ippyjem.

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Područja: socijalna skrb, savjetovališta i udruge * osobni razvoj * obitelj, brak, međuljudski odnosi

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


I. McDermott, W. Jago: NLP učitelj - Cjelovit vodič za osobnu dobrobit i profesionalni uspjeh
 
W. Glasser: Teorija izbora - Nova psihologija osobne slobode
 
W. Glasser, C. Glasser: Naći se i ostati zajedno - Rješavanje zagonetke braka
 
D. B. Boffey: Nanovo se stvoriti
 
R. A. Sullo: Učite ih da budu sretni
 
E. P. Good: U potrazi za srećom
 
Lj. Uvodić-Vranić: Kako se pomiriti - sa samim sobom, s drugima, s mladima