Poticajni roditelji - Deset tema za bolji odnos s djetetom

Ljiljana Kondić, Timea Marušić Hren, Adinda Dulčić

suizdavač: Hrvatska verbotonalna udruga, Poliklinika SUVAG
ilustracije: Snježana Mikić, Boris Husnjak

godina izdanja: © 2006. (prvo izdanje) - biblioteka: Komunikologija
format: 15 x 21 cm; opseg: 48 stranica u boji; uvez: meki - klamano
ISBN 953-180-143-6; CIP: UDK 37.013.3/.4(035)


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Proradom tema (Pažnja; Osjećaji - osnovno raspoloženje; Umijeće prilagođavanja; Volja - snaga - razina energije; Socijalne vještine; Bioritam - navike; Psihomotorika - razina aktivacije; Krizne situacije - krizna stanja; Komuniciranje; Uspjeh u školi i u društvu vršnjaka) roditelji će osvijestiti kakvo je dijete - prepoznati jako strane, koje mogu poticati i jačati, kao i slabe, u kojima mu trebaju pomoći.

Iz uvoda
  Odnos roditelj-dijete je jedan od najdubljih, najsveobuhvatnijih, najzanimljivijih, najljepših, ali, možda, i najtežih odnosa u životu. Izrazito je povezan s odnosom i osjećajima prema samome sebi. Stoga je dobro katkad dublje zaviriti u sebe, otvoriti vrata osobnih osjećaja, misli, ponašanja, načina na koje uspostavljamo odnos sa svojim djetetom. U tome nam pomaže i povratak u vlastito djetinjstvo i pogled na sebe kao na dijete, te na naše roditelje kao osobe koje su nas uvele u svijet. Vjerujte, iz toga se može mnogo naučiti! Gotovo da je nemoguće odgajati vlastitu djecu bez tog povratka unatrag, pa nam naša uloga roditelja pruža prigodu za dalji razvoj i postaje izazov.
  Što me je smetalo u odnosu mojih roditelja prema meni? Što mi je godilo? Što sam naučila/o iz tog odnosa o svijetu i drugim ljudima? Što nikako ne želim prenijeti u odnos sa svojim djetetom? Što ću sigurno prenijeti? Pogledajte malo untrag i promislite o tome! To će na drukčiji način osvijetili vaš odnos s djetetom. Možda ćete tako riješiti i neke osobne teškoće, sumnje, sukobe; razvijati se kao osoba, povećati raspone osjećaja, širiti i poboljšavati odnose s drugim ljudima!? Pritom stalno imajte na umu: i vaše je dijete osoba, jedinka za sebe, kojoj ste vi prva i najveća podrška i putokaz. Osim toga, dijete u najvećoj mjeri uči promatrajući nas, naša ponašanja i komunikaciju, pa je dobro da se i mi, kao model, razvijamo i rastemo.

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

O autoricama (otvara se u novom prozoru)

Područja: djeca i roditelji (i djedovi i bake) * dječji vrtići i jaslice * osnovne škole * srednje škole i đački domovi * socijalna skrb, savjetovališta i udruge * osobni razvoj * obitelj, brak, međuljudski odnosi

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


I. Longo: Roditeljstvo se može učiti
 
C. Glasser: Moj svijet kvalitete - vježbenica
 
I. Longo: Roditelj - graditelj odnosa
 
A. Došen Dobud: Dijete - istraživač i stvaralac
 
I. Longo: Povezani s djetetom
 
R. A. Sullo: Učite ih da budu sretni
 
R. E. Wubbolding: Realitetna terapija u radu s djecom