Igračke - suveniri

dr. sc. Mira Peteh

recenzenti: Nevenka Kutnjak, prof.; prof. dr. sc. Valentin Puževski


godina izdanja: © 2009. - biblioteka: Pedagogija
format: 16 x 23 cm; opseg: 88 stranica u boji; uvez: meki
ISBN 978-953-180-144-7; CIP zapis: 701169


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Knjiga je nastala s namjerom da se djeci kroz igračke-suvenire i prateće priče približe razna podneblja - radi širenja njihovih spoznaja i razvoja mašte, da se afirmiraju postojeće igračke-suveniri i potakne izrada novih, pogotovo likova vezanih uz naše legende te priče i bajke domaćih autora. Nakon objašnjenja veze između igračake i suvenira, knjiga je razvrstana u sljedeća poglavlja: Igračke suveniri iz naših krajeva; Likovi iz legenda, bajki, povijesti; Lutke, klaunovi, medvjedići; Igračke suveniri za smirenje i opuštanje; Didaktička sredstva - igre kao suveniri. U svakom poglavlju fotografije igračaka-suvenira prati tekst o nastanku suvenira, uz ulomke iz priča pjesmice i sl. drugih autora.

Iz knjige
   (...) Kad se pred očima ima sve to bogatstvo ponude suvenira i njihova simbolična značenja, sama se po sebi nameće još jedna mogućnost njihove primjene - kao igračke u pedagoškom radu s djecom od najranije dobi. Zar djeci ne bi bilo zanimljivo pokazati lutku vještice ili trola dok im se priča bajka? Ili im ispričati, primjereno njihovoj dobi, kako je, primjerice, nastala Arena u Puli dok u ruci držimo njezinu minijaturu. A složiti sve suvenire koji prikazuju život u nekom kraju i učiti o prošlosti igrajući se?!
   Osim što ćemo djeci posredstvom igračaka-suvenira približiti pojedina razdoblja, krajeve i ljude, pridonijet ćemo širenju njihovih spoznaja, razvoju dječje mašte, kreativnosti, interesu prema nečemu što je drukčije od poznatog. Čak će i djeci koja u vrtićkoj i ranoj osnovnoškolskoj dobi kroz igru uče strane jezike igračke-suveniri iz zemlje čiji jezik uče to učenje učiniti stvarnijim.
  S tom namjerom - da se djeci kroz igračke-suvenire približe razna podneblja - nastala je i ova knjiga, kao poticaj i podsjetnik. U njoj će čitatelj naći fotografije igračaka-suvenira, ponešto o njima te o zemlji ili kraju gdje su nastale, zatim opise pojedinih suvenira, ulomke iz priča, pjesmice, legende, a pri kraju knjige prikazuju se i didaktička sredstva - igre kao suveniri.


Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Područja: djeca i roditelji (i djedovi i bake) * dječji vrtići i jaslice * osnovne škole * fakulteti, instituti, zavodi

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


M. Peteh, V. Štajcer Blatarić: Poslovice za predškolce
 
M. Peteh: Matematika i igra za predškolce
 
M. Peteh: Zlatno doba brojalice
 
M. Peteh: Igrajmo se papirom
 
A. Došen Dobud: Dijete - istraživač i stvaralac
 
A. Došen Dobud: Predškola - vodič za voditelje i roditelje
 
A. Došen Dobud: S djecom u jaslicama