Ranjeni životi - Suočavanje s gubicima

Tereza Salajpal

recenzenti: prof. dr. sc. Ljiljana Moro, prof. dr. sc. Josip Janković
ilustracija na koricama: Tereza Salajpal

godina izdanja: © 2008. (prvo izdanje) - biblioteka: Posebna izdanja
format: 16 x 23 cm; opseg: 192 stranice; uvez: meki
ISBN 978-953-180-150-8; CIP zapis 660501


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Knjigu čine četiri dijela. U prvome: Nestali - čeznuće opisane su sudbine žena kojima je zbog političkih okolnosti bilo oduzeto pravo na žalovanje. Drugi dio: Prekid dugogodišnje veze i razvod obuhvaća najveći dio knjige, a u njemu su opisani dijelovi života brojnih žena u njihovim najtežim trenucima - kad su se morale suočiti s raspadom braka. Treći i četvrti dio knjige odnosi se na suočavanje s gubitkom dijela tijela te s umirovljenjem, kao specifičnim gubitkom - promjenom.

Iz recenzija
   Knjiga je zanimljiva i dobro će doći svima kao proživljeno iskustvo tugovanja/žalovanja. Osjeća se snaga stvarnog doživljaja psihičke boli u trenutku gubitka s kojom se čitatelj može poistovjetiti uz spoznaju da je bolje govoriti o takvoj boli nego ju potiskivati. Knjiga daje nadu da iz boli zbog gubitka možemo izaći jači i zreliji - ako prikupimo unutarnje snage i dopustimo si otkriti skrivene vlastite sposobnosti, kojih prije doživljenog gubitka možda i nismo bili svjesni. Knjigu preporučujem svima koji gube nadu u stresnim životnim situacijama, a posebno stručnjacima koji pružaju podršku ili sudjeluju u procesu razvoda. (prof. dr. sc. Ljiljana Moro)
  Kroz pravu galeriju likova i njihovih sudbina, uklopljenih u sredinu i vrijeme u kojemu su se te osobe, isključivo žene, suočavale s gubicima, autorica nudi problematiku tugovanja - od situacija koje karakterizira nestanak bližnjih i nemogućnost da proces tugovanja uopće započne, preko situacija napuštanja, razvoda i smrti, do tugovanja zbog gubitka organa te gubitka radnog mjesta i umirovljenja, kao specifičnih gubitaka. Uz razradu faza tugovanja, autorica nudi i koncepciju opraštanja (prema R. Karen) te pregled mogućih metoda i tehnika za prevladavanje kriznih situacija, što sve vodi promjeni percepcije, obogaćivanju osobnosti i razvoju duhovnosti. Knjiga ilustrira i argumentira teorijske postavke o suočavanju s gubicima tako da će i čitatelj koji nije upućen u ovu problematiku, kao i stručnjak koji se njome profesionalno bavi, u ovoj knjizi imati podršku. (prof. dr. sc. Josip Janković)


Iz sadržaja
  Uvod: Suočavanje s gubitkom - proces žalovanja/tugovanja
  I. dio: Nestali - tuga i čeznuće
  II. dio: Prekid dugogodišnje veze i razvod
  III. dio: Gubitak dijelova tijela
  IV. dio: Promjene na radnom mjestu i umirovljenje
  Zaključna riječ: Uspješan proces prilagodbe


O autorici (otvara se u novom prozoru)

Područja: socijalna skrb, savjetovališta i udruge * osobni razvoj * teške situacije, ovisnosti, gubici

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


T. Salajpal: Darovane spoznaje - o umiranju
 
T. Salajpal: Gubitak voljenog bića
 
N. Johnstone: Glava puna t(c)uge - Ispovijest
 
T. Salajpal: Druga strana sjećanja
 
D. Barnes Boffey: Nanovo se stvoriti
 
E. P. Good: U potrazi za srećom
 
W. Glasser: Teorija kontrole - Novo objašnjenje načina na koji kontroliramo svoje živote