Matematika i igra za predškolce

dr. sc. Mira Peteh

recenzenti: prof. dr. sc. Mira Čudina Obradović; Vera Stenzel, prof.
ilustracije: Danko Jakšić, prof.

godina izdanja: © 2008. (drugo izm. izdanje) - biblioteka: Pedagogija
format: 16 x 23 cm; opseg: 104 stranice (30 u boji); uvez: meki
ISBN 978-953-180-154-6; CIP zapis: 661241


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Knjiga sadrži četiri cjeline: u Uvodu se navode osnovne odrednice u radu s predškolskom djecom; Matematika - svijet u nama i oko nas govori o važnosti poznavanja matematike, o pristupima u pogledu potrebe usvajanja osnovnih matematičkih pojmova te o pristupu koji se u nas primjenjuje. Igra u funkciji usvajanja osnovnih matematičkih pojmova uvodi nas u svijet igre kroz koju se dijete najbolje izražava i istodobno uči. Opisano je 67 igara za usvajanje osnovnih matematičkih pojmova (igre s didaktičkim sredstvima, igre uz pokret, glazbu i pjevanje, društvene igre, igre uloga, igre memoriranja, ostale igre). Poseban dio se odnosi na Rješavanje problemskih zadataka pri usvajanju osnovnih matematičkih pojmova (konkretni praktični problemi, slikovni problemi, verbalni problemi, eksperimentiranje, rad na projektu), te 30 stranica slikovnih priloga za uvježbavanje.

Iz knjige
   Kako dijete predškolskog uzrasta uvesti u svijet matematike, tj. kako mu pokazati da je svijet u kojem živi i matematika? Danas više nema dvojbe: predškolskom djetetu treba sustavno i postupno "rastvarati" taj svijet i činiti ga razumljivim. Taj mu svijet otkrivamo na specifičan način, na postupcima koji odgovaraju njegovim psihofizičkim mogućnostima shvaćanja. Koristimo se igrom, promatranjem, manipulacijom. Nastojimo uposliti sva dječja osjetila, kao i njihovu ekspresiju. Postupno, djecu uvodimo u rješavanje zabavnih problema i u rad po zadatku.
  Matematika pridonosi razumijevanju prirodne i društvene sredine od najranijih uzrasta. Obogaćuje predodžbeni svijet djece, uvodi ih u međusobne odnose konkretne stvarnosti, uči ih matematičkom jeziku, razvijanju mišljenja i drugih psihičkih funkcija.


Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Područja: djeca i roditelji (i djedovi i bake) * dječji vrtići i jaslice * osnovne škole * fakulteti, instituti, zavodi

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


M. Peteh: Igračke - suveniri
 
M. Peteh: Zlatno doba brojalice
 
M. Peteh: Igrajmo se papirom
 
A. Došen Dobud: Dijete - istraživač i stvaralac
 
R. A. Sullo: Učite ih da budu sretni
 
A. Došen Dobud: S djecom u jaslicama
 
A. Došen Dobud: Predškola - vodič za voditelje i roditelje