Gubitak voljenog bića

Tereza Salajpal


ilustracija na koricama: Tereza Salajpal

godina izdanja: © 2010. (prvo izdanje) - biblioteka: Posebna izdanja (Žena)
format: 16 x 23 cm; opseg: 112 stranica; uvez: meki
ISBN 978-953-180-174-4; CIP zapis 745682


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Biti uz teško oboljelu, umiruću osobu dar je i za umirućega i za pratitelja. Spoznaja da smo uz voljeno biće u tom presudnom vremenu, ujedinjeni u patnji i boli, ali i u nadi ponovnog susreta, duhovno nas obogaćuje. Proživljeno i darovano nam iskustvo tog zajedničkog "duhovnog putovanja" nosi značajnu poruku, stoga nas i obvezuje da ga podijelimo s nadom da će možda pomoći osobi koja prolazi kroz sličnu životnu situaciju. To iskustvo nam pomaže da razumijemo vlastiti život, spoznamo istinu o sebi i svijetu, dokučimo trpljenje i patnju, u završnici života - približimo se tajni smrti, ali samo približimo, jer je ona nespoznatljiva. Ipak, mi imamo pohranjeno znanje naših predaka kako umirati. I samoća smrti i prihvaćanje bolnih gubitaka pripada nama.

Iz uvodne riječi
  Ljudi najčešće smatraju da o smrti i umiranju znaju dovoljno. Literature o toj temi ima sve više; usmena predaja je i dalje vrlo snažna. Međutim, kad se nađemo u toj situaciji, treba nam sva duševna i tjelesna snaga da se suočimo sami sa sobom, snagom i raznolikošću vlastitih burnih osjećaja, da si posvijestimo psihičke i duhovne potrebe umirućeg pa i samo umiranje kako bismo primjereno pristupili i postupali s oboljelim – umirućim voljenim bićem. (...)
  Osnovni je pak sadržaj ove knjige (potkrijepljen pri kraju navedenom literaturom) opis palete osjećaja i doživljavanja i pratitelja i umirućeg, koji se međusobno isprepleću, izmjenjuju i pretapaju, odnos prema (oboljelom umirućem) voljenom biću, odnos prema sebi, bližnjima i Bogu. Potrebno je istaći da je naše doživljavanje umiranja i tugovanje jedinstveno; ovise o našoj osobnosti, kvaliteti emocionalne veze, ranijim gubicima, o našim stavovima, religijskim zasadama i sociokulturi kojoj pripadamo. Bol koju danomice doživljavamo sudjelujući u patnji drage osobe posvješćuje nam blizinu smrti i proživljavanje gubitka – postupno opraštanje i anticipirano tugovanje. (...)
  Prepoznavanje približavanja smrti je uznemirujuće i ispunjeno najvećom mogućom tjeskobom. Oboljeli nam to priopćuje svojim vladanjem, snovima, slikama fantazije i vizija, koji su simbolični, često okolini neshvatljivi, premda bogati dubljim smislom. U iznesenim slikama imaginacije i fantazije zapažamo zaokupljenost približavanjem smrti, koja se intuitivno prepoznaje i propituje njena tajna, tajna vječnosti života, uz istodobno propitivanje i sumnje je li naša bit neuništiva, tj. vječna. Propituje se i otklanja nesigurnost potvrdom bližnjeg da je bit života neuništiva.


O autorici (otvara se u novom prozoru)

Područja: socijalna skrb, savjetovališta i udruge * osobni razvoj * teške situacije, ovisnosti, gubici

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


T. Salajpal: Darovane spoznaje - o umiranju
 
T. Salajpal: Ranjeni životi - Suočavanje s gubicima
 
N. Johnstone: Glava puna t(c)uge - Ispovijest
 
T. Salajpal: Druga strana sjećanja
 
D. Barnes Boffey: Nanovo se stvoriti
 
E. P. Good: U potrazi za srećom
 
I. Longo: Roditelj - graditelj odnosa