Teški prigovori, prljavo rublje

Franz Schuh

Schwere Vorwürfe, schmützige Wäsche
prijevod i predgovor: dr. sc. Samir Osmančević
suizdavač: www.filozofija.net - Graz

godina izdanja: © 2012. (prvo izdanje) - biblioteka: Austriana - filozofija
format: 14,5 x 20,5 cm; opseg: 192 stranice; uvez: tvrdi
ISBN 978-953-180-179-9; CIP zapis 806146


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Franz Schuh je posljednjih desetljeća postao nezaobilazni svjedok upravo onoga što austriana zapravo želi posredovati hrvatskome čitateljstvu. O tome ne svjedoče samo brojne nagrade za esejistiku i publicistiku već ponajprije upravo knjiga koja je pred nama, provokativna kombinacija podsmjehivanja, podbadanja i upravo: prigovaranja. Ponajprije samom sebi, a zatim - nimalo posredno - duhu vremena i njegovu odnosu prema kulturnim vrijednostima u cijelosti. I to na posve interdisciplinaran način. (dr. sc. Samir Osmančević)

Teški prigovori, prljavo rublje
   Molim te, kaže moj izdavač, molim te, poštedi me svoga kaosa; jednu temu, odaberi jednu temu - i učinit ću te slavnim. A ja kažem svom izdavaču: Slušaj, ja sam i sam kritičar, znam kako se to radi. Ono što treba kritizirati u mojoj knjizi glasi jednostavno ovako: Teški prigovori, prljavo rublje Franza Schuha sastoji se u stvarnosti (ovo "u stvarnosti" mi se sviđa), sastoji se u stvarnosti od šarene mješavine ("mješavina" mi se sviđa, ali kod "šarena" imam osjećaj da mi netko gura dva prsta u grlo, no "šarena" je uvijek dobro), sastoji se u stvarnosti od šarene mješavine monologa, priča, bilješki i dokumentarnih skica, istinitih ili fingiranih ispovijesti, fantastičnih vizija (među ostalim i vizije vlastite smrti) te od skurilnih do dirljivih refleksija o ljubavi, sreći, besmislenosti.

O autoru
   Rođen 1947. godine, Franz Schuh je studirao filozofiju, povijest i germanistiku u Beču. Od 1976. do 1980. godine bio je generalni sekretar Grazer Autorenversammlung (danas sa sjedištem u Beču, no osnovanom u Grazu 1973. kao "drugi P.E.N.", a s ciljem uspostavljanja "protupola" konzervativnom bečkom P.E.N.-u, što upućuje i na kulturnopolitički motiv osnivanja ovog udruženja autora), a zatim i urednik Osinjaka – časopisa za upotrebljive slike i tekstove (wespennest. zeitschrift für brauchbare bilder und texte), angažiran je i kao predavač na bečkom Sveučilišta primijenjenih umjetnosti, čest je gost na prvome programu austrijskog radija, a u magazinu Datum od 2009. godine ima stalnu kolumnu pod nazivom Zločin i kazna, karakteristično popraćenu slikom na kojoj Schuh drži pištolj. (...) Godine 1986. dobiva državnu nagradu Austrije za kulturnu publicistiku, za publicistiku godinu dana kasnije nagrađuje ga i grad Beč, 2000. Jean Améry-Preis für Essayistik, a 2006. Teški prigovori... bivaju nagrađeni u kategoriji stručna knjiga i esejistika. Posljednju prestižnu nagradu Tractatus Schuh dobiva 2009. od internacionalnog simpozija Philosophicum Lech, "nadnacionalnog centra za filozofijsku, kulturnu, socijal-nooznanstvenu refleksiju, diskusiju i susret" pod vodstvom austrijskog filozofa Konrada Paula-Liessmanna kojeg je i naša edicija imala priliku ugostiti u vidu publiciranja njegova djela Budućnost dolazi!

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Područja: fakulteti, instituti, zavodi * društvo u kojemu živimo * filozofija, eseji, promišljanja

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


P. Strasser: Bog svih ljudi: Prekoračenje filozofijske granice
 
K. P. Liessmann: Budućnost dolazi! - O sekulariziranim očekivanjima spasenja i razočaranju u vezi s tim - Eseji
 
R. Burger: Mala povijest prošlosti - Pironistička skica povijesnog uma - Eseji
 
A. Holl: Isus u lošem društvu - Tamjan i sumpor
 
S. Osmančević: Oswald Spengler - filozofijska biografija
 
I. Ferić: Vrijednosti i vrijednosni sustavi: psihologijski pristup
 
K. Peračković: (Za)što raditi u postindustrijskom društvu?