Naša izdanja u biblioteci Austriana - filozofija - klikom na sliku ili naslov otvara se opširni opis knjige.

Biblioteka - Austriana - filozofija (knjige u biblioteci - abecedeno)

Peter Strasser
Bog svih ljudi: Prekoračenje filozofijske granice
(14,5x20,5 cm; 180 stranica; meki uvez; biblioteka: Austriana - filozofija)
Je li religija rat? Je li sukob kultura neizbježan dokle je religijski element aktivan? Takva se pitanja postavljaju kao posljedica fundamentalizma koji se ponovno širi. Otud značaj snaženja tradicije religijskog univerzalizma. Potraga za "Bogom svih ljudi" potraga je za tolerantnim toposom religijske istine na kojemu se ne moraju voditi nikakvi vjerski ratovi - potraga za idejom mira apsolutnog, s one strane mnogih bogova i njihovih zaraćenih idola.

Konrad Paul Liessmann
Budućnost dolazi! - O sekulariziranim očekivanjima spasenja i razočaranju u vezi s tim - Eseji
(14,5x20,5 cm; 176 stranica; tvrdi uvez; biblioteka: Austriana - filozofija)
U većem eseju Budućnost dolazi! autor kritički preispituje stavove koji se poput prijetnje nadvijaju nad suvremeno društvo te navodi kako je 'prekasno doći' - temeljni strah naše epohote. Takvo 'hvatanje' onih bržih, koji su uvijek ispred nas, udaljuje nas od samog života, od sadašnjosti i čini nas nesretnim. U esejima koji slijede (Volja za prividom. O istini i laži; Granice i prekoračenje granica; Krivulje obrazovanja; Patrola u ničijoj zemlji; Kultur-inflacija; Društvo bez vizije. Živjeti s nesigurnostima; Oskudica u izobilju) autor kritički propituje neke od ključnih tema današnjice koje se smatraju samorazumljivima, pri čemu se pita o mogućoj uspostavi drukčijeg društvenog poretka od vradajućeg u većem dijelu svijeta...

Adolf Holl
Isus u lošem društvu - Tamjan i sumpor
(14,5x20,5 cm; 192 stranice; tvrdi uvez; biblioteka: Austriana - filozofija)
U srpnju 1971., mjesec dana nakon objavljivanja moje knjige Isus u lošem društvu, dobio sam pismo bečkog nadbiskupa kardinala Franza Köninga. Pročitah: "U ovoj knjizi Vi odbijate svećenstvo jednako kao i institucionalnu crkvu koju, po Vašem mnijenju, Isus nije želio. Za Vas je Isus izvanredan čovjek koji je nakon smrti učinjen bogom. To su i drugi kazali prije Vas. Ali Vi ste prvi svećenik koji to čini. Kao svećenik morate znati da sveukupno kršćanstvo stoji i pada s Isusovim Božjim sinovstvom. Vi živite od crkve, ali živite li još i u crkvi?" Knjiga je postala bestseller i prevedena je na devet jezika. U Brazilu je, recimo, postala temeljnim spisom teologije oslobođenja. U tom sam trenutku već bio izgubio svoju crkvenu venia legendi i bio suspendiran kao svećenik. Od prihoda iz moje spisateljske djelatnosti mogao sam živjeti sasvim dobro. Nisam bio prisiljen raditi kao nosač na željezničkom kolodvoru, poput nekih bivših kolega svećenika u Italiji. To što sam pisao o Isusu promijenilo je moj život. (iz Predgovora)

Rudolf Burger
Mala povijest prošlosti - Pironistička skica povijesnog uma - Eseji
(14,5x20,5 cm; 184 stranice; tvrdi uvez; biblioteka: Austriana - filozofija)
U krajnje sažetom obliku možemo kazati da se problem što ga u Maloj povijesti prošlosti elaborira Rudolf Burger može rascijepiti na dva esencijalna sloja - pitanja: a) je li historija doista magistra vitae te, dakle, možemo li uopće učiti iz povijesti? I b) kako se općenito valjda odnositi prema povijesti, osobito prema revolucijama, građanskim i inim ratovima kojima su imanentne svakojake bestijalnosti; kakvu ulogu, dakle, pamćenje prošlih zločina igra u dizajniranju i realiziranju budućih? Pironističku Malu povijest prošlosti nastavlja niz krajnje dinamičnih političkih eseja - karakteristični su primjeri eseji o zakasnjeloj austrijskoj naciji ili pak članak o demokraciji u aktualnim globalizacijskim procesima te o re-teologiziranju političkog.

Franz Schuh
Teški prigovori, prljavo rublje
(14,5x20,5 cm; 192 stranice; tvrdi uvez; biblioteka: Austriana - filozofija)
Franz Schuh je posljednjih desetljeća postao nezaobilazni svjedok upravo onoga što austriana zapravo želi posredovati hrvatskome čitateljstvu. O tome ne svjedoče samo brojne nagrade za esejistiku i publicistiku već ponajprije upravo knjiga koja je pred nama, provokativna kombinacija podsmjehivanja, podbadanja i upravo: prigovaranja. Ponajprije samom sebi, a zatim - nimalo posredno - duhu vremena i njegovu odnosu prema kulturnim vrijednostima u cijelosti. I to na posve interdisciplinaran način. (dr. sc. Samir Osmančević)